Cum se obţin biletele de tratament?




După cum am scris ieri, am avut un concediu lung, frumos şi relaxant. Nu mai văzusem marea de 4 ani şi nu mai fusesem pe litoralul nostru cam de 10 ani. În plus, ultimele 3 drumuri la noi fuseseră la Mamaia.


Datorită situaţiei mai dificile din punct de vedere financiar, se excludeau pentru acest concediu şi străinătatea şi Mamaia. Am tot căutat multă vreme o locaţie convenabilă şi constatasem că ceea ce ne puteam permite vara aceasta, era o gazdă în loc de hotel şi o staţiune ieftină în loc de Mamaia. Unde am fi putut merge, maximum 7 nopţi. Până la urmă, s-au hotărât părinţii mei să ne ofere biletele lor de tratament şi astfel am ajuns la Saturn, la hotel, cu bilete de 18 zile. Nu am putut sta atât de mult, pentru că trebuia să revin la serviciu.

Având în vedere că ceea ce am fi obţinut noi, ar fi fost mult mai puţin, că iubim marea şi că ne-a fost tare dor de ea, starea noastră din concediu a fost una foarte bună. Singura dorinţă pe care o aveam era să vedem marea şi să bucurăm de ea(cel mai mult pentru Mihnea, bineînţeles), locuind într-o cameră curată.

Am beneficiat de mai mult de atât, lucru pentru care le mulţumim din nou, părinţilor mei. Mihai are dreptul la asemenea bilete, de 9 ani, de când este pensionat medical, dar niciodată până acum, nu am fost să le luăm. În primul rând, că am avut o reţinere de a merge cu bilete de pensionari, nefiind prea acomodaţi în mintea noastră, cu această idee. În al doilea rând, a fost şi o oarecare comoditate, pornind de la ideea, că în Bucureşti aceste bilete nu se obţin prea uşor, având în vedere cererea mare. Experienţa de anul acesta, ne-a convins să încercăm şi noi, pe viitor.

De aceea, ne-am interesat ce ar trebui să facem. Am discutat cu asistenta de la baza de tratament şi am aflat, în mare, condiţiile:

- biletele acestea se obţin de la Casa de Pensii, în baza unei cereri depuse la începutul anului, în care se precizează perioada dorită, şi includ cazare, masă şi tratament(2-3 proceduri);

- costul biletelor este jumătate din pensia solicitantului;

- este necesară o trimitere de la medicul de familie;

- pe litoral, se tratează doar afecţiuni reumatice, în baze de tratament aflate în hoteluri din staţiunile Mangalia, Saturn, Eforie-Nord, Neptun, Techirghiol.

Ştiu că cititorii noştri nu fac parte din categoria pensionarilor, dar aceste informaţii vă pot fi utile pentru părinţii voştri sau alte cunoştinţe, motiv suficient pentru a le împărtăşi.

Un blogger, însă, trebuie să fie obiectiv, Dacă astăzi am scris părţile bune ale acestui concediu, care, pentru noi, a fost cum am spus în primul paragraf, celelate aspecte urmează într-o postare viitoare.

Mihaela Dămăceanu